Visuomenėje daugėja susirūpinimo dėl vaikų mitybos kokybės, ypač atsižvelgiant į itin perdirbto maisto vartojimą. Vaikų augimas ir vystymasis tiesiogiai priklauso nuo tinkamai subalansuotos mitybos. Deja, pastaruoju metu itin perdirbti maisto produktai vis labiau užima vietą jų racione. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra itin perdirbtas maistas, kaip jis veikia vaikų sveikatą, kokią įtaką turi sportuojančio vaiko rezultatams, ir ką galima padaryti siekiant pagerinti vaikų mitybos įpročius.
Kas yra itin perdirbtas maistas?
„Itin perdirbtas maistas – tai produktai, kurie buvo stipriai apdoroti, kad būtų pratęstas jų galiojimo laikas, pagerintas skonis ar patogumas vartojant. Į šią kategoriją įeina įvairūs užkandžiai, saldumynai, greitas maistas, gazuoti gėrimai ir kt.“ pakomentavo dietistas Jonas Lapinskas. Šie produktai dažnai praturtinami cukrumi, druska, sočiaisiais riebalais bei įvairiais maisto priedais, tačiau turi mažai natūralių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, skaidulos ar antioksidantai.
Itin perdirbto maisto poveikis vaikų sveikatai
Daugėjant paruoštų gražiai supakuotų maisto produktų,sveikos, tvarios šiuolaikinės mitybos laikymasis tapo didžiuliu uždaviniu, nes tėvams, kuriems trūksta laiko, sunku tinkamai pamaitinti savo vaikus būtinomis maistinėmis medžiagomis. Vaikų mityboje dominuojantis itin perdirbtas maistas gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį sveikatai:
- Padidėjusi nutukimo rizika: Dėl aukšto kalorijų kiekio ir mažo maistinių medžiagų tankio, šis maistas dažnai skatina greitą svorio augimą. Tai ypač pavojinga vaikams, nes ankstyvame amžiuje išsivysčius nutukimui, kyla rizika šią būklę išlaikyti ir suaugus.
- Vystymosi ir augimo sutrikimai: Nepakankamai gaunant vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, gali sulėtėti vaikų augimas, sutrikti imuninė sistema ir netgi smegenų veikla.
- Dantų sveikatos problemos: Daugelyje itin perdirbtų maisto produktų gausu cukraus, kuris skatina dantų ėduonį.
- Padidėjusi lėtinių ligų rizika: Tyrimai rodo, kad itin perdirbto maisto vartojimas vaikystėje gali padidinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas ar aukštas kraujospūdis, riziką vėlesniame gyvenime.

Itin perdirbto maisto poveikis jaunųjų sportininkų rezultatams
Itin perdirbtas maistas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai ir sportiniam pasirodymui. Sportininkų mitybos specialistė Marina Liepis duoda keletą svarbių pastebėjimų:
- Individualus požiūris: Kiekvienas organizmas yra unikalus, todėl svarbu atsižvelgti į individualius poreikius. Tai, kas tinka vienam sportininkui, gali netinkamai veikti kitą. Todėl svarbu stebėti savo organizmo reakcijas ir prisitaikyti prie jų. Tačiau absoliučiai kiekvienam galioja „natūralaus maisto“ taisyklė. Kuo daugiau neapdorotų maisto produktų racione, tuo stipresnė sveikata ir aukštesni sportiniai pasiekimai.
- Itin perdirbtas maistas ir sveikata: Moksliniai tyrimai rodo, kad itin perdirbtas maistas (pvz., greito maisto produktai, saldainiai, gazuoti gėrimai) siejamas su didesne ligų rizika, įskaitant nutukimą, hipertenziją ir antrojo tipo diabetą. Gąsdinantis faktas, bet šios ligos gali prasidėti net labai jaunam amžiuje ir net labai intensyviai besitreniruojantiems vaikams. Tai gali turėti tiesioginį poveikį sportininkų sveikatai ir pasirodymui.
- Natūralus maistas ir sportininkų rezultatai: Dauguma profesionalių sportininkų pabrėžia natūralaus, šviežio maisto svarbą. Daržovės, vaisiai, įvairūs mėsos šaltiniai ir sveiki angliavandeniai gali padėti palaikyti energijos lygį ir pagerinti atsistatymą po treniruočių.
- Vanduo: Neužmirškite apie vandenį! Pakankamas skysčių kiekis yra būtinas, norint išlaikyti hidrataciją ir gerą sportinį pasirodymą. Netekus vos 1% vandens, sportiniai rezultatai gali nukristi iki 10 %.

Taigi, jaunieji sportininkai, privalo rūpintis savo mitybą, o tėvams rekomenduoju vis dažniau pasitarti su specialistais, rinktis natūralius, maistingus produktus. Ir žinoma, nepamiršti džiaugtis sportu, bei maitinti savo kūną tinkamai!
Kaip sumažinti itin perdirbto maisto vartojimą vaikų racione?
Bet kurio vaiko mitybos pagrindas turėtų būti visavertis maistas – vaisiai, daržovės, grūdai ir baltymai, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Šie kūno statybiniai junginiai, skatina augimą, tobulėjimą ir mokymąsi. Tačiau realybė yra tokia, kad net ir pačiais geriausiais ketinimais maitinantis galima nepasiekti norimo rezultato. Nacionalinės medicinos bibliotekos naratyvinė apžvalga atskleidžia, kad iki 50 % parduotuvėse perkamo maisto patenka į itin perdirbto maisto kategoriją, kuri dažnai apgaulingai reklamuojama kaip sveikas pasirinkimas, pavyzdžiui, jogurtai, granolos batonėliai ar dribsniai.

Nors itin perdirbtas maistas yra plačiai paplitęs, tėvai gali imtis veiksmų, kad sumažintų jo vartojimą ir skatintų sveikesnį gyvenimo būdą savo vaikams. Štai keli patarimai:
- Rinktis daugiau natūralių, mažai apdorotų produktų. Vaisiai, daržovės, viso
grūdo, pieno produktai, mėsa ir žuvis turėtų sudaryti pagrindinę vaikų mitybos dalį. - Skatinti vaikų susidomėjimą maisto gamyba. Įtraukimas į maisto ruošimą gali padėti vaikams geriau suprasti, kas yra sveikas maistas, ir skatinti domėtis maistinių medžiagų turtingais produktais.
- Vengti saldžių ir gazuotų gėrimų. Saldžiųjų gėrimų pakeitimas vandeniu ar natūraliais vaisių gėrimais gali reikšmingai sumažinti suvartojamų tuščių kalorijų kiekį.
- Stebėti produktų etiketes. Tėvai turėtų atidžiai skaityti produktų sudėtis, vengti maisto, kuriame gausu pridėtinio cukraus, druskos ir nesveikų riebalų.
- Ugdyti sveikos mitybos įpročius nuo mažens. Sveiki įpročiai, suformuoti ankstyvame amžiuje, dažnai išlieka ir suaugus, todėl labai svarbu nuo pat pradžių skatinti vaikų sąmoningumą apie mitybos svarbą.

Išvados
Itin perdirbtas maistas kelia rimtą pavojų vaikų sveikatai, todėl būtina atkreipti dėmesį į jų mitybą. Tėvams, globėjams ir pedagogams svarbu skatinti sveikus mitybos įpročius, kurie apimtų daugiau natūralių ir maistingų produktų pasirinkimą. Esant trūkumui aprūpinti vaikų mitybą trūkstamomis maistinėmis medžiagomis tokiomis kaip omega 3 riebalų rūgštys su polifenoliais, vitaminas D, prebiotinės skaidulos, kurios būtinos sveiko vaiko raidai. Tokiu būdu ne tik užtikrinsime vaikų tinkamą augimą ir vystymąsi, bet ir apsaugosime juos nuo būsimų sveikatos problemų.
Parengė: dietistas Jonas Lapinskas ir jaunųjų sportininkų mitybos konsultantė Marina Liepis.